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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
25/06/2013 |
Data da última atualização: |
07/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PORTO, B. N.; ALVES, J. D.; MAGALHÃES, P. C.; CASTRO, E. M.; CAMPOS, N. A.; SOUZA, K. R. D.; MAGALHÃES, M. M.; ANDRADE, C. A.; SANTOS, M. O. |
Afiliação: |
UFLA; UFLA; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; UFLA; UFLA; UFLA; MARCELO MURAD MAGALHAES, CPATU; UFLA; UFLA. |
Título: |
Calcium-dependent tolerant response of cell wall in maize mesocotyl under flooding stress. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agronomy and Crop Science, v. 199, n. 2, p. 134-143, Apr. 2013. |
DOI: |
10.1111/j.1439-037X.2012.00535.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to find out the effect of calcium on flooded maize seedlings by anatomical and ultra-structural analyses and by measuring the enzyme activity and gene expression of polygalacturonase (PG) and superoxide dismutase (SOD). For this, maize seeds were placed to germinate in germination paper saturated with CaCl2 0.75 %. Then, 4-day-old seedlings were subjected to flooding in the presence or absence of CaCl2. Mesocotyl sections were sampled daily for the anatomical and ultra-structural analyses, RT-qPCR and activity of SOD and PG. The results showed that the presence of calcium in the flooding buffer increases the tolerance of maize seedlings by 1 day when compared to seedlings flooded in the absence of this element. The reason for this longer survival is that calcium maintains the integrity of the cell wall and attenuates the effects of oxidative stress. Owing to this fact, the seedlings remained alive and firm for up to 7 days. |
Thesagro: |
Cálcio; Milho; Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01755naa a2200265 a 4500 001 1960574 005 2022-11-07 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/j.1439-037X.2012.00535.x$2DOI 100 1 $aPORTO, B. N. 245 $aCalcium-dependent tolerant response of cell wall in maize mesocotyl under flooding stress.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aThe aim of the present study was to find out the effect of calcium on flooded maize seedlings by anatomical and ultra-structural analyses and by measuring the enzyme activity and gene expression of polygalacturonase (PG) and superoxide dismutase (SOD). For this, maize seeds were placed to germinate in germination paper saturated with CaCl2 0.75 %. Then, 4-day-old seedlings were subjected to flooding in the presence or absence of CaCl2. Mesocotyl sections were sampled daily for the anatomical and ultra-structural analyses, RT-qPCR and activity of SOD and PG. The results showed that the presence of calcium in the flooding buffer increases the tolerance of maize seedlings by 1 day when compared to seedlings flooded in the absence of this element. The reason for this longer survival is that calcium maintains the integrity of the cell wall and attenuates the effects of oxidative stress. Owing to this fact, the seedlings remained alive and firm for up to 7 days. 650 $aCálcio 650 $aMilho 650 $aZea Mays 700 1 $aALVES, J. D. 700 1 $aMAGALHÃES, P. C. 700 1 $aCASTRO, E. M. 700 1 $aCAMPOS, N. A. 700 1 $aSOUZA, K. R. D. 700 1 $aMAGALHÃES, M. M. 700 1 $aANDRADE, C. A. 700 1 $aSANTOS, M. O. 773 $tJournal of Agronomy and Crop Science$gv. 199, n. 2, p. 134-143, Apr. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
03/03/2016 |
Data da última atualização: |
03/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PINTO, J. V.; BASSINELLO, P. Z.; MENDONÇA, M. A. de S.; VITAL, R. de J.; LEITE, J. P.; LANNA, A. C.; CALIARI, M.; CARVALHO, R. N.; PEREIRA, H. S. |
Afiliação: |
JENNIFER VIEIRA PINTO, mestranda UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, mestranda UFG; RAYANE DE JESUS VITAL, estagiária CNPAF; JORDANNA PEIXOTO LEITE, estagiária CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF. |
Título: |
Caracterização da qualidade física de feijões (Phaseolus vulgaris L.) de diferentes grupos de cor. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. |
Páginas: |
p. 100. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se caracterizar a qualidade física de seis diferentes cultivares de feijão de cor, a fim de compor o portfólio de cultivares da Embrapa Arroz e Feijão e contribuir com informações úteis à comunidade científica e indústrias de alimentos. Feijões dos grupos comerciais carioca, preto e especial foram cultivados em Junho (inverno/2014), em Santo Antônio de Goiás-GO, seguindo manejo recomendado. |
Thesagro: |
Cor; Feijão; Phaseolus vulgaris; Propriedade físico-química. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140581/1/p100.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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